top of page

Ik wandel nu zo'n elftal jaar vrij intensief, met bijna dagelijkse wandelingen tussen de vijf en tien kilometer; alleen, met mijn vriendin, vrienden, familie en kennissen.

Na mijn opname in de psychiatrie ben ik aan het wandelen gegaan, mede dankzij een opmerkzame verpleegster, die zei dat ik aan het wandelen moest omdat ik op de afdeling constant rondjes op de binnenkoer draaide, soms tot wel acht uur per dag!

 

Ik meldde me aan bij De Hulster beschut wonen en nam er wekelijks deel aan de wandeling op dinsdag. Eerst als deelnemende wandelaar, later als wandelplanner en -organisator. Een aantal jaren later, in 2017, ben ik dit ook als vrijwilliger beginnen doen bij ontmoetingscentrum het Hoeckhuys in hartje Leuven. Ik plande daar tweemaandelijks 'de wandelingen', telkens op donderdag. Die werden dan gepubliceerd in een krantje en opgehangen in de ontmoetingsruimte. Dit werkte zeer goed! Wandelen is het beste medicijn, zeggen ze weleens. En dat konden we aan den lijve ervaren.

We gingen met een -eerst kleine, later grotere- groep op stap en namen de bus naar een mooie plek in de natuur rondom Leuven, op maximaal een halfuurtje rijden. Daar deden we een wandeling in natuurrijk gebied, steeds van een uur tot anderhalf uur. We gingen terug met de bus en iedereen had enorm genoten. Iets later ben ik ook bij 't Collectief aan de slag gegaan als wandelgids.

Toen ik na tien jaren bij zowel De Hulster, het Hoekchuys en 't Collectief wat gas terugnam, mede door corona, vroeg iemand mij eens: "En wanneer komt jouw gids nu uit?", dacht ik: "Waarom niet?" Ik vertelde er Peter Segers over en hij was meteen gewonnen voor het idee! 

En op een maand tijd was het zo goed als geklonken: de gids kwam er! Zonder Peter met zijn lay-out-skills en technische inbreng, was dit niet gelukt!

 

Kort na de uitgave van mijn eerste boekje kreeg ik de vraag om een 'update' uit te brengen. En een jaar later, in 2022, had ik de kracht gevonden om de overige dertig wandelingen die ik nog in mijn hoofd had, alle tussen de drie en zevenenhalf kilometer lang, te bundelen in een tweede boekje. Ook dit boekje kwam er, samen met vele helpende handen!

 

Ik ben ondertussen een vrij actieve wandelgids voor een negental organisaties in het Leuvense. Allemaal in de zorgsector, omdat ik daarin het liefste werk. Ik krijg namelijk veel zachte vriendschap van die mensen terug. Zo is het een win-winsituatie geworden: ik kan geven wat ik het liefste doe, namelijk wandelen en gidsen, en mijn publiek is dankbaar en geniet ervan.

 

Ik begeleid ondertussen wandelingen voor wzc De Wingerd, buurtcentrum Casablanca, dagcentrum Kolveniershof, woon- en zorgproject Honk vzw, ontmoetingscentrum het Roerhuis en afdeling St-Maarten van het psychiatrisch ziekenhuis in Kortenberg. Verder wandel ik nog steeds met ontmoetingscentrum het Hoeckhuys en beschut wonen De Hulster. Binnen HerstelAcademie Diletti ben ik intussen ook goed gekend als ervaringsdeskundige wandelgids. Een hele boterham, maar ik doe het heel graag!

 

Het tweede boekje bestaat uit drie delen. Beginnen doen we met vijf stationswandelingen, die vanaf het station van Leuven vertrekken en, in een lus of een lijn, met of zonder bus, terug naar het station gaan. Vervolgens zijn er twee stadswandelingen. Ze vertrekken vanuit de twee Standaard Boekhandels en zijn becommentarieerd en gefotografeerd door stadsgids Gert Van Aken. Tot slot beschrijf ik drieëntwintig nieuwe wandelingen, die, net zoals in het eerste boekje, telkens met de bus vanaf het station van Leuven bereikbaar zijn, en een toer doen in de mooie natuur rondom Leuven.

 

Dit tweede boekje was er nooit gekomen zonder de ondersteuning van vele enthousiaste helpende handen: uitgever Tom Van Aken, stadsgids Gert Van Aken, de nieuwe kaartjesmaker Wim Van Isterdael, lay-outer Peter De Greef, fotografes Vanessa, mijn vriendin, en Griet Lauwers. Griet bracht ook een extra wandeling aan, en deed samen met Marijke Gets de redactie. Verder wil ik voor de fotografie Leen, Veerle Bovyn en Agnes De Prins bedanken. Ook Piet Michiels verdient dank voor de prachtige tekening die je achteraan in het boekje terugvindt. Van harte veel dank aan iedereen!

Ook belangrijk is de steun van ‘RouteYou’, die ons benoemd heeft als goed doel binnen hun organisatie. Wij mogen hierdoor onze kaartjes, die gegenereerd werden door hun website, Routeyou.com, royaltyvrij gebruiken. Merci daarvoor, Pascal Brackman!

 

Op deze pagina vind je de PDF van beide boekjes terug. Je kan ze gratis downloaden en meenemen op je wandelingen. Aarzel niet om me bij verdere vragen te contacteren.

 

Veel wandelplezier!

jantje wandelaar.jpeg

De mooiste wandelingen van
Jantje Wandelaar

30 wandelingen in het Leuvense

In dit boekje vind je een selectie van

Jan Loenders’ mooiste en natuurrijkste

wandelingen in regio Leuven. De wandelingen zijn tussen de drieënhalf en zeven kilometer lang.

Ze zijn online raadpleegbaar op de website

van routeyou.com.

Ga rechtstreeks naar de account via onderstaande link: 
https://www.routeyou.com/nl-be/user/view/634101/jantje-wandelaar

 

De startplaatsen zijn makkelijk met de

bus bereikbaar. De dienstregeling kun je

opzoeken op www.delijn.be

Zie ook "Vrijwillige wandelbegeleider geeft boekje met verzamelde wandelingen uit" op G-Sport Vlaanderen.

jantje-wandelaar-II-cover.jpg

De mooiste wandelingen van
Jantje Wandelaar - Deel 2

30 nieuwe wandelingen in het Leuvense

Beginnen doen we met vijf stationswandelingen, die vanaf het station van Leuven vertrekken en, in een lus of een lijn, met of zonder bus, terug naar het station gaan. Vervolgens zijn er twee stadswandelingen. Ze vertrekken vanuit de twee Standaard Boekhandels en zijn becommentarieerd en gefotografeerd door stadsgids Gert Van Aken. Tot slot beschrijf ik drieëntwintig nieuwe buswandelingen, die, net zoals in het eerste boekje, telkens met de bus vanaf het station van Leuven bereikbaar zijn, en een toer doen in de mooie natuur rondom Leuven.

bottom of page