top of page

Hallo,

 

ik wandel nu zo'n 11-tal jaren vrij intensief (bijna dagelijks tussen 5 en 10 km, alleen, met m'n vriendin, vrienden, familie en kennissen)

Ik ben nu 46 jaar en na m'n opname in de psychiatrie ben ik, mede dankzij een opmerkzame verpleegster die zei dat ik aan het wandelen moest (omdat ik op de afdeling constant rondjes -van de

binnenkoer- draaide, soms 8u per dag!), bij De Hulster (beschut wonen) wekelijks de wandeling op dinsdag mee beginnen organiseren. Eerst als voorstel indienende medewandelaar, later als wandel-planner, -organisator.

 

Een aantal jaren later (in 2017) ben ik dit als vrijwilliger ook beginnen doen bij 't Hoeckhuys (ontmoetingscentrum) in hartje Leuven. Ik plande daar 2-maandelijks 'de wandelingen', telkens op donderdag. Die werden dan gepubliceerd in een krantje en ook opgehangen in de ontmoetingsruimte. En het werkte zeer goed!

 

Wandelen is het beste medicijn zeggen ze soms!

 

We gingen met een -eerst kleine, later grotere- groep op stap en namen de bus naar een mooie plek in de natuur rondom Leuven (op max zo'n half uur rijden). Daar deden we dan, een wandeling langs natuurrijke plaatsen. Zo'n uurtje tot 1,5 uur max. We gingen terug met de bus en iedereen had weer enorm genoten.

Iets later ben ik ook bij 't Collectief (oud papieren moleken) aan de slag gegaan ....

Nu, toen ik na tien jaren bij zowel De Hulster, als 't Hoekchuys (3j.) en 't Collectief (2j.) wat gas terugnam

(mede door corona) vroeg iemand mij 'ns: "En wanneer komt jouw gids nu uit?", dacht ik: waarom niet? Ik vertelde er Peter (Segers) over en hij was meteen mee met 't concept! 

En op 1 maand tijd was 't zo goed als geklonken: de gids kwam er! Let wel: zonder Peter (ontwerp/ technisch/computergedeelte) was dit niet gelukt! Met veel dank aan hem!

 

Kort na de uitgave van mijn eerste boekje, kreeg ik de vraag om een 'update' uit te brengen. En een jaar later (in 2022) had ik de kracht gevonden om de overige dertig wandelingen die ik nog in mijn hoofd had, alle tussen de drie en zevenenhalf kilometer lang, te bundelen in een 2e boekje. Tesamen met vele helpende handen!

 

Ik ben ondertussen een vrij actieve wandelgids voor een negental organisaties in het Leuvense. Allemaal in de zorgsector, omdat ik daarin het liefste werk. Ik krijg namelijk veel zachte vriendschap van die mensen terug. Zo is het een win-winsituatie geworden: ik kan geven wat ik het liefste doe, namelijk wandelen en gidsen, en mijn publiek is dankbaar en geniet ervan.

 

Ik begeleid ondertussen wandelingen voor wzc De Wingerd, buurtcentrum Casablanca, dagcentrum Kolveniershof, woon- en zorgproject Honk vzw, ontmoetingscentrum het Roerhuis en afdeling St-Maarten van het psychiatrisch ziekenhuis in Kortenberg. Verder wandel ik nog steeds met ontmoetingscentrum Het Hoeckhuys en beschut wonen De Hulster. Binnen HerstelAcade-

mie Diletti ben ik intussen ook goed gekend als ervaringsdeskundige-wandelgids. Een hele boterham, maar ik doe het heel graag!

 

Het 2e boekje bestaat uit drie delen. Beginnen doen we met vijf stationswandelingen, die vanaf het station van Leuven vertrekken en, in een lus of een lijn, met of zonder bus, terug naar het station gaan. Vervolgens zijn er twee stadswandelingen. Ze vertrekken vanuit de twee Standaard Boekhandels en zijn becommentarieerd en gefotografeerd door stadsgids Gert Van Aken. Merci hiervoor, Gert! Tot slot beschrijf ik drieëntwintig nieuwe buswandelingen, die, net zoals in het eerste boekje, telkens met de bus vanaf het station van Leuven bereikbaar zijn, en een toer doen in de mooie natuur rondom Leuven.

 

Nu, dit boekje was er nooit gekomen zonder de ondersteuning van vele enthousiaste helpende handen: uitgever Tom Van Aken, de nieuwe kaartjesmaker Wim Van Isterdael, lay-outer Peter De Greef, fotografes Vanessa Hantson, die tevens mijn vriendin is, en Griet Lauwers. Griet bracht ook een extra wandeling aan, en deed samen met Marijke Gets de redactie. Verder wil ik voor de fotografie Leen, Veerle Bovyn en Agnes De Prins bedanken, en de voor mij nog onbekende drukker. Zeker ook Piet Michiels verdient dank voor de prachtige tekening die je terugvindt achteraan in dit boekje. Van harte veel dank aan hen!

Ook belangrijk is de steun van ‘RouteYou’, die ons benoemd heeft als ‘goed doel’ binnen hun organisatie. Wij mogen hierdoor onze kaartjes, die gegenereerd werden door hun website, Routeyou.com, royaltyvrij gebruiken. Merci daarvoor, Pascal Brackman! Aarzel niet om me bij verdere vragen te contacteren.

 

In deze pagina vind je de pf-en van beide boekjes terug en kan je ze gratis! downloaden en ev afprinten om zo op je wandelingen/pad mee te nemen.

 

Veel wandel-plezier ermee!

 

Groeten,

Jan.

jantje wandelaar.jpeg

De mooiste wandelingen van
Jantje Wandelaar

30 wandelingen in het Leuvense

In dit boekje vind je een selectie van

Jan Loenders’ mooiste en natuurrijkste

wandelingen in regio Leuven. De wandelingen z0ijn tussen de 3,5 en 7 km lang.

Ze zijn online raadpleegbaar op de website

van routeyou.com.

Ga rechtstreeks naar de account via onderstaande link: 
https://www.routeyou.com/nl-be/user/view/634101/jantje-wandelaar

 

De startplaatsen zijn makkelijk met de

bus bereikbaar. De dienstregeling kun je

opzoeken op www.delijn.be

Zie ook "Vrijwillige wandelbegeleider geeft boekje met verzamelde wandelingen uit" op G-Sport Vlaanderen

jantje-wandelaar-II-cover.jpg

De mooiste wandelingen van
Jantje Wandelaar - Deel 2

30 nieuwe wandelingen in het Leuvense

Beginnen doen we met vijf stationswandelingen, die vanaf het station van Leuven vertrekken en, in een lus of een lijn, met of zonder bus, terug naar het station gaan. Vervolgens zijn er twee stadswandelingen. Ze vertrekken vanuit de twee Standaard Boekhandels en zijn becommentarieerd en gefotografeerd door stadsgids Gert Van Aken. Tot slot beschrijf ik drieëntwintig nieuwe buswandelingen, die, net zoals in het eerste boekje, telkens met de bus vanaf het station van Leuven bereikbaar zijn, en een toer doen in de mooie natuur rondom Leuven.

bottom of page