top of page

In 2004 richtten Jan Loenders (voorzitter), Katheline Bouchery (ondervoorzitter) en Cilia Mariën (penningmeester en tevens Jans moeder) ‘De Cirkel vzw’ op.

 

Deze vereniging is ontstaan uit een passie voor spiritualiteit en alternatieve onderwerpen en activiteiten zoals ambacht, graancirkels, zweethutten en Jezus-theater.

 

Sinds het begin van de oprichting organiseerde de vzw spiritueel getinte tentoonstellingen, lezingen en workshops. We maakten graancirkels en labyrinten in velden en landerijen, organiseerden maandelijks zweethutten en realiseerden ook enkele grotere symposia. Later volgden ook festivals en christelijk geïnspireerde toneelstukken. Gedurende zo'n vijftal jaar deden we ontzettend veel activiteiten onder mijn drijvende impuls.

Ook maakten we een eerste website en brachten we een viermaandelijks tijdschrift uit, 'het Mysterieblad' (met grote dank aan Pieter Lesage, grafisch ontwerper en webdesigner).

 

In die periode stapte Katheline uit de vzw en kwam Lutgarde Peeters haar vervangen.

Ook zij stapte er echter reeds snel uit, ongeveer tegelijkertijd met Jans moeder. Igor Eeckhaut en Stefan Van Oeckel vervingen hen.

 

In 2008-2009 ging echter het wat bergaf met mijn mentale gezondheid, maar organiseren en dingen neerzetten bleef ik nog steeds doen, in samenwerking met Igor en Stefan.

Tot in 2010, toen ik een periode op straat geleefd heb. Ik was mijn job verloren, uit huis gezet, en mijn relatie was spaak gelopen. Ik werd opgenomen in de psychiatrische kliniek in Kortenberg. Even rusten, uitblazen en bekomen...

 

In 2013 besloot ik de vzw te ontbinden omdat er die laatste jaren niets meer mee werd georganiseerd. Bovendien was de wetgeving voor vzw's ook strenger geworden en ook de belastingbrieven bleven maar komen... Genoeg gewerkt en georganiseerd, vond ik!

 

In het najaar van 2022 begon het weer wat te kriebelen. Ik had echter niet stilgezeten tussen 2014 en 2022: ik had wat muziek en cd's gemaakt met een bandje, drie boeken uitgebracht en vele wandelingen gegidst voor vele mensen en groepen. Het werd tijd om de vzw nieuw leven in te blazen.

 

In de winter van 2022-2023 kwam ik Philippe Devroey tegen in Leuven, die ik reeds een tijdje kende van ontmoetingscentrum het Hoeckhuys. Ik vertelde hem over mijn plan om de nieuwe ‘De Cirkel vzw’ in het leven roepen. Philippe voelde zich geroepen om daarmee in te stappen. Zo begon ik met het schrijven van de nieuwe statuten van de vzw, met mezelf als voorzitter en Philippe als ondervoorzitter. Dit keer heeft de vzw dus twee bestuursleden.

 

Op 24 februari 2023 was ‘De Cirkel vzw’ 2.0 een feit en werden de statuten neergelegd bij de griffie te Leuven, en later ook gepubliceerd in het Staatsblad.

 

Hopelijk kunnen we jullie opnieuw bekoren, zoals we reeds met de 1.0-versie meermaals deden, door wonderlijke activiteiten te organiseren. Opdat we de wereld mogen inspireren totdat onze heuse tempel er staat, op een dag!

De Cirkel Logo finaal inv.jpg
bottom of page